29.11.04

 

Verschil statistieken Multiscope en Alexa

MediaFacts komt met een opvallend verschil in bereik tussen Speurders en Marktplaats. Waar Speurders claimt dat volgens Multiscope de site nek aan nek met Marktplaats bezig is, lijken de Alexa statistieken anders uit te wijzen.

26.11.04

 

Ricardo overgenomen

Ook Ricardo/QXL is overgenomen. Voor het bedrag van ruim 17 miljoen harde euro's heeft investeringsgroep Tiger Acquisition Corporation de aandelen gekocht. Ricardo zelf zegt op de rand te staan van winstgevendheid. Maar dat zeggen ze al jaren. Terwijl nog steeds alleen de antiek en kunst afdeling populair is en Ebay harder dan ooit met geld smijt. Update: Tiger Acquisition Corporation bestaat uit het management van QXL/Ricardo dat voor deze management buyout het investeringsvehikel heeft opgezet. Blijkbaar geloven ze nog tegen Ebay opgewassen te zijn, wellicht in andere Europese landen.

 

Aanbod Speurders ook op teletekst Net 5

Nu ook op Teletekst, voor de mensen die geen internet hebben, extra bereik dus voor de Speurders advertenties. “Hiermee bereiken we een grote nieuwe doelgroep op een ander moment. Na afloop van bijvoorbeeld Sex & the City kun je nu rustig in bed op zoek naar bijvoorbeeld DVD- verzamelingen van deze populaire serie. Dit pas helemaal bij de kijkers van NET 5”, zegt Michiel van der Meer, managing director van Speurders.nl. Ja, en dan mailen zonder computer. Of bellen, midden in de nacht. Dit doorplaatsen naar andere media doet ergens aan denken. Straks gaat Speurders nog een krantje uitgeven...

 

Speurders blijft gratis in 2005

Speurders heeft Marktplaats nog lang niet ingehaald, althans, het gaat minder snel dan men dacht. Daarom blijft men gratis. Enige geld dat er binnenkomt is van de extra features, toch enkele tienduizenden euro's per maand. Genoeg om de technologiekosten mee te betalen, zegt Maarten Roelofs. Ook het bedrag dat ze dagelijks zelf uitgeven aan advertenties.

23.11.04

 

Broodje Kaas voor 28.000 dollar

De tosti die een week geleden te koop stond op Ebay is verkocht. Het betrof een 10 jaar oude tosti, met de beeltenis van de maagd Maria, die nog altijd vers was, zonder conserveringsmiddelen. Het was een mooie publiciteitsstunt voor Ebay, die er wereldwijd aandacht mee kreeg, maar the story continues. Het broodje is gekocht door de Casino, die er door alle publiciteit een goedkope reclamecampagne aan heeft. Golden Palace kocht de tosti voor 28.000 dollar en is op alle radio en TV stations in de USA, alle weblogs en sites als deze. Miljoenen bezoekers voor dat bedrag, petje af.

 

Jobtrack lek als een vergiet

Geenstijl heeft een open dir achterhaald met e-mailadressen van werkzoekenden. Na publicatie stond het bestand nog een tijdje online, ook via de Google cache. Erg klunzig, ook het commentaar op geenstijl en nu.nl:
"Volgens Marc Teuwsen, manager van Jobtrack.nl hoeven mensen niet bang te zijn dat hun cv openbaar is geweest: "Het betreffende bestand, dat inderdaad door een technische fout enkele uren ten onrechte bereikbaar is geweest, betreft een oud (gedateerd) bestand met mailadressen van abonnees van onze nieuwsbrief. Het betreft dus met nadruk niet het bestand met ingeschreven gebruikers die een baan zoeken."

Toch vreemd, aangezien er ook heel veel records zijn waarin wel een gebruikersnaam maar geen emailadres staat. Hoe kan je dan geabonneerd zijn op de nieuwsbrief?
Enne... "enkele uren" ja hoor, de Google Bot maakt iedere drie minuten een nieuwe index van JobTrack.nl

 

Werk.nl grootste, NVB op 2 in 2004

Intelligence Group komt met een onderzoek (in opdracht van wie?) met als titel: Sterke opkomst NationaleVacaturebank.nl in 2004. Werk.nl is de meest gebruikte vacaturesite onder de Nederlandse beroepsbevolking gevolgd door NationaleVacaturebank.nl en monsterboard.nl. Lees het in het PDF rapport.

22.11.04

 

HYPED: Ook offensief van advertentiesite 2dehands

Na alle commotie rondom Marktplaats, eBay en Speurders komt nu ook 2dehands.nl met een campagne om haar merknaam te versterken. Een deel van de opbrengsten die de "doorplaatsen" van advertenties aan Speurders heeft opgebracht wordt nu besteed aan de campagne, zo kan HYPED exclusief melden. De afgelopen periode voerde de site diverse vernieuwingen door met name gericht op privacy voor gebruikers. Zo stonden de email adressen tot voor kort onversleuteld bij advertenties. Dat is nu opgelost. Met de campagne neemt de spanning op de advertentiemarkt verder toe, en dat maakt het weer extra leuk. Update: de ad in de Telegraaf

19.11.04

 

'MegaJobs mikt op marktleiderschap eind 2005'

Uit de Trouw:

MegaJobs wil eind 2005 marktleider zijn onder de Nederlandse banensites, aldus directeur Eric Bremer tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

Bremer wil eind volgend jaar 25 procent tot 30 procent van de openstaande vacatures in Nederland en Europa op de site MegaJobs.nl kunnen vermelden. Dit komt neer op circa 50.000 Nederlandse vacatures en 200.000 tot 300.000 Europese vacatures. Momenteel maakt de site melding van bijna 20.000 vacatures in Nederland en 64.500 vacatures in Europa.

Bremer voorziet, net als VNU, een consolidatieslag onder de Nederlandse banensites, maar verwacht daarnaast dat zogenaamde nichesites toenemen, deels in samenwerking met grote sites. "Ik verwacht een uitdunning van de kop van het peloton, omdat een aantal partijen te weinig omvang heeft, te hoge kosten maakt en te weinig rendement om hun moedermaatschappijen tevreden te houden."

Recent zei Erik Hoekstra, hoofd Business Publications van VNU tegen Dow Jones Nieuwsdienst dat een consolidatie in de Nederlandse markt voor banensites er de komende twee tot drie jaar voor zal zorgen dat er niet meer dan drie grote banensites overblijven.

Hoekstra ziet de in Nederland actieve sites Monsterboard en de eigen Nationale Vacaturebank overeind blijven. Een derde partij zal naar zijn idee worden gevormd door een combinatie van twee andere bestaande partijen. De overige sites zullen omvallen of worden opgeslokt, aldus zijn prognose.

Volgens Bremer zullen De Nationale Vacaturebank en Intermediair.nl van VNU daarom fuseren. Hij verwacht dat ook Computable daarin opgaat en daarnaast dat StepStone het heel lastig krijgt. JobNews van Wolters Kluwer zal op zoek moeten naar een samenwerkingsverband.

Binnenkort praat MegaJobs met VNU. Dit is volgens Bremer een inventariserend gesprek. VNU deponeerde onlangs onder andere de naam mega-jobs.nl, tot ongenoegen van YellowMind, de bedenker van MegaJobs. VNU deed dit naar eigen zeggen om aan te geven dat het bedrijf de markt scherp in de gaten houdt. "Inmiddels is deze zaak met VNU uitgepraat", aldus Bremer.

Copyright, Novum / Dow Jones

18.11.04

 

HYPED: Het Goed kan 25% van de Telegraaf kopen.

HYPED maakte even een rekensommetje: Het Goed, de voormalig eigenaar van Marktplaats, ontving 225 miljoen voor Marktplaats. De huidige beurswaarde van De Telegraaf Holding (moederbedrijf Speurders.nl) is ruim 900 miljoen euro. Dat betekent dat Het Goed morgen een belang van 25% in De Telegraaf zou kunnen nemen. En wat zou dat voor Speurders betekenen...?

17.11.04

 

Beweging

De sites beginnen weer te leven, nu iedereen om marktaandeel vecht. Zo verkoopt eBay een tien jaar oude tosti en heeft 2dehands.nl het design en de navigatie compleet vernieuwd.

 

Gratismarkt.nl

Gratis.nl maakt bekend de strijd aan te willen gaan met gratismarkt.nl en heeft deze daarom gekocht. Het lijkt een publiciteitsstunt. Kijken we in de whois dan zien we dat Gratismarkt.nl pas op 16-09-2003 is geregistreerd. Sinds het begin stond Gratis.nl al prominent in beeld: http://web.archive.org/web/20031214171634/http://www.gratismarkt.nl/
Gratis.nl is overigens sterk verweven met Buyways in Groningen.

16.11.04

 

Nog een berekening

Ook Hyped rekent uit dat het geen slechte koop is van Ebay.

15.11.04

 

Onderzoekje

Marktzoeker is slim bezig met een "onderzoekje". Na controle van een stapel advertenties komt men tot de conclusies dat veel advertenties een spelfout bevatten. Een enquete op hun site geeft aan dat mensen minder snel kopen als er een spelfout in de advertentie staat. Combineren die hap, gafiekje erbij en voila, een sappig persbericht. Mensen, let op uw spelling! In Amerika spelt men beter, volgens Marktzoeker.nl...

 

Ook Ricardo verkocht?

Hyped brengt het gerucht dat ook Ricardo aan Ebay verkocht gaat worden, voor 10 miljoen. De bestuursvoorzitter heeft vrijdag bekend in onderhandeling te zijn. Anders dan Marktplaats is Ricardo een verliesgevend bedrijf.

 

Marktplaats viel paar jaar geleden bijna om

Stuk in de Telegraaf over Marktplaats en de geschiedenis van de site.

 

Waar komen die 225 miljoen euro straks vandaan?

Emerce bericht over de de financiële logica van de overnameprijs van Marktplaats door Ebay. Ook Michiel Frackers heeft op zijn weblog hierover een mening.

14.11.04

 

Drop-off

Spullen verkopen via Ebay, die door mensen worden ingebracht. Simpel idee, maar de logische stap, kringloopwinkel en inbrengwinkel gecombineerd via het internet. Waarom zouden de studenten voor Ebay kiezen en niet voor een advertentiesite?

 

Onduidelijke toekomst voor Intoko

Onduidelijkheid over Marktplaats' Intoko
Gepubliceerd op vrijdag 12 november 2004 op Planet
(P7) eBay kocht met Marktplaats ook haar prikbordsites in Canada, Duitsland, Spanje en Turkije, onder de naam Intoko actief.

Worden deze opgedoekt? "Ik maak nu kennis met de mensen achter Marktplaats.nl en de bedrijfprocessen", zegt Oscar Diele die namens eBay Nederland de directeur van Marktplaats.nl werd. De overname is nog te vroege volgens hem nog te jong om duidelijk omlijnde plannen met Intoko te kunnen formuleren.

In Duitsland bijvoorbeeld heeft eBay nu twee handelsplaatsen naast zijn eigen webveiling. In januari 2004 betaalde eBay 121 miljoen euro voor de overname van het Mobile.de. Dat is een prikbord waar voornamelijk auto's worden verhandeld. Marktplaats.nl nam voor enkele tonnen euro in november 2003 het klantenbestand van webveiling Ricardo.de over. Sinds Ricardo zijn Duitse activiteiten staakte worden diens klanten doorverwezen naar Intoko Duitsland.

Intoko Duitsland had eind november 2003 16.000 advertenties in zijn vanuit Nederland onderhouden databestand. In een jaar tijd groeide dat uit tot nu 27.000, een klein aantal.

Ook in Canada overlappen de activiteiten van Intoko en een eBay-advertentiesite elkaar. eBay Amerika nam in augustus 2004 25 procent van de aandelen van Craigstlist over, een soort Marktplaats.nl die in Amerika en Canada actief is. Marktplaats probeerde via lokale partners, in de vorm van portaalsites, zijn bereik te vergroten op de Canadese markt, maar besloot uiteindelijk zelfstandig door te gaan.

Dat vlot niet erg. Het Canadese Intoko-prikbord groeide tussen november 2003 en november 2004 van 600 naar 5.700 advertenties; een schijntje van de omvang van eBay en Craigslist.

Of en hoe eBay zijn dochterbedrijven Marktplaats/Intoko, Mobile.de en Craigslist met elkaar wil laten samenwerken blijft vooralsnog in het ongewisse. "Dat is nog niet ter sprake geweest", aldus Diele.

De woordvoerder van eBay Nederland is iets duidelijker: "We zullen met het Marktplaats team samenwerken om te bepalen op welke manier de Intoko sites het best ingebed kunnen worden in de nieuwe gecombineerde organisatie. We hebben geen plannen om Marktplaats en Craigslist samen te voegen."

Paypal
De kans is groot dat betalingsdienst Paypal binnenkort op Marktplaats.nl verschijnt. "Veel Marktplaats-transacties vinden gewoon aan de voordeur plaats", zo blijft Diele nog op de vlakte.

Marktplaats.nl staakte de samenwerking met de Nederlandse Paypal-kloon Way2pay toen ING bekend maakte de webbetaaldienst in de loop van 2005 te zullen beëindigen. De Nederlandse banken gaan gezamenlijk een nieuwe gestandaardiseerde webbetaaldienst ontwikkelen onder de naam Ideal.

 

Het Goed past snel sites aan

Marktplaats heeft een link in het logo naar Ebay en op de site van Het Goed is al niets meer over Marktplaats te vinden.

11.11.04

 

Ebay koopt Marktplaats

Voor een ouderwetse hype prijs koopt eBay Marktplaats op, 225 miljoen harde euro's, ofwel 75 keer de winst. Oscar Diele wordt directeur. René van Mullem, de man die ook nog 4,9% had is ook ineens multimiljonair door deze verkoop. De Telegraaf is ook nog in onderhandeling geweest met Marktplaats. Frappant is dat Marktplaats destijds, nog geen jaar geleden, een veel lager bedrag vroeg dan men nu heeft gekregen, naar verluid minder dan de helft! Na Craigslist nu Marktplaats en de lokale Intoko's. Ebay wordt steeds meer een Trader.com, maar dan volledig online.

9.11.04

 

Fraude op eBay

Prijzen kunstmatig ophogen, ongedekte cheques versturen, niks opsturen na ontvangen geld en berovingen, het gebeurt nog steeds op grote schaal in Nederland en daarbuiten. Zie ook www.internetoplichting.nl. Af en toe wordt er iets aan gedaan, vaak niet. Een bedreiging voor de online advertentiemarkt? Of een verschijnsel dat zich ook voordoet in de offline markt? Feit is dat de oplichters zich nu internationaler bewegen en ook vaak uit landen komen waar men het niet zo nauw neemt met opsporing, zoals Nigeria en Roemenie. Groter obstakel echter voor de online markt lijken de verzendkosten te zijn.

8.11.04

 

Craigslist blijft verbazen

Boeiend artikel op Frankwatching: Craigslist: de kracht van de community. En de lokalisatie natuurlijk.

 

Ook garantie op Nederlandse veilingen

Een uitspraak van een Duitse rechter kan gevolgen hebben voor de rechtspositie van Nederlanders die iets via een internetveiling kopen. De Duitse rechter bepaalde dat mensen die iets via internet kopen bij een professionele handelaar, hun aankoop zonder opgaaf van reden binnen twee weken kunnen terugsturen. Volgens de Consumentenbond is de Duitse situatie vergelijkbaar met die in Nederland. Het is overigens vaak moeilijk om te zien wie er handelaar is op een advertentiesite en wie niet.

 

Dood Theo van Gogh laat spoor na

Ook vraag en aanbodsites hebben te maken met de dood van Theo van Gogh. Marktplaats plaatst een prominente banner op de voorpagina met daarachter een duidelijke (politieke) mening: Op 2 november is Theo van Gogh vermoord. Theo van Gogh maakte gebruik van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Met de aanslag op van Gogh is ook een aanslag gepleegd op de democratie en ons gevoel voor rechtvaardigheid en veiligheid. De dood van Theo van Gogh vertelt ons dat we waakzaam moeten zijn, en moeten blijven opkomen voor de vrijheid van meningsuiting. Speurders haalt zijn links en advertenties weg van Marokko.nl, waar discussies worden gevoerd door mensen die vaak geen blad voor de mond nemen. "Op de site vinden dubieuze discussies plaats waar slecht tegen wordt opgetreden", zegt Maarten Roelofs van Speurders.nl. "Het is nergens voor nodig om Speurders.nl naast doodsbedreigingen te hebben staan. We hebben daarom al ons materiaal laten verwijderen van Marokko.nl." Bezoekers van Webwereld reageren terecht met de vraag waarom op Geenstijl en Fok, waar racisme en doodsbedreigingen ook niets nieuws zijn, nog wel wordt geadverteerd.

2.11.04

 

Website van het jaar

Via een mail boordevol spelfouten, zelfs in de URL, maken de makers van Websitevanhetjaar.nl bekend dat er verkiezingen zijn, gesponsord door een groot aantal bekende namen. Vraag en aanbod is een categorie, met Kleintjesmarkt, eBay, Marktplaats, 2dehands.nl, Speurders, Marktplaza en Spullenbank. Op het eerste gezicht een ongeinspireerde bijeengeraapte keuze. En waar bevinden zich de vacaturebanken in deze verkiezingen? Juist, die zijn er niet.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?