14.11.04

 

Onduidelijke toekomst voor Intoko

Onduidelijkheid over Marktplaats' Intoko
Gepubliceerd op vrijdag 12 november 2004 op Planet
(P7) eBay kocht met Marktplaats ook haar prikbordsites in Canada, Duitsland, Spanje en Turkije, onder de naam Intoko actief.

Worden deze opgedoekt? "Ik maak nu kennis met de mensen achter Marktplaats.nl en de bedrijfprocessen", zegt Oscar Diele die namens eBay Nederland de directeur van Marktplaats.nl werd. De overname is nog te vroege volgens hem nog te jong om duidelijk omlijnde plannen met Intoko te kunnen formuleren.

In Duitsland bijvoorbeeld heeft eBay nu twee handelsplaatsen naast zijn eigen webveiling. In januari 2004 betaalde eBay 121 miljoen euro voor de overname van het Mobile.de. Dat is een prikbord waar voornamelijk auto's worden verhandeld. Marktplaats.nl nam voor enkele tonnen euro in november 2003 het klantenbestand van webveiling Ricardo.de over. Sinds Ricardo zijn Duitse activiteiten staakte worden diens klanten doorverwezen naar Intoko Duitsland.

Intoko Duitsland had eind november 2003 16.000 advertenties in zijn vanuit Nederland onderhouden databestand. In een jaar tijd groeide dat uit tot nu 27.000, een klein aantal.

Ook in Canada overlappen de activiteiten van Intoko en een eBay-advertentiesite elkaar. eBay Amerika nam in augustus 2004 25 procent van de aandelen van Craigstlist over, een soort Marktplaats.nl die in Amerika en Canada actief is. Marktplaats probeerde via lokale partners, in de vorm van portaalsites, zijn bereik te vergroten op de Canadese markt, maar besloot uiteindelijk zelfstandig door te gaan.

Dat vlot niet erg. Het Canadese Intoko-prikbord groeide tussen november 2003 en november 2004 van 600 naar 5.700 advertenties; een schijntje van de omvang van eBay en Craigslist.

Of en hoe eBay zijn dochterbedrijven Marktplaats/Intoko, Mobile.de en Craigslist met elkaar wil laten samenwerken blijft vooralsnog in het ongewisse. "Dat is nog niet ter sprake geweest", aldus Diele.

De woordvoerder van eBay Nederland is iets duidelijker: "We zullen met het Marktplaats team samenwerken om te bepalen op welke manier de Intoko sites het best ingebed kunnen worden in de nieuwe gecombineerde organisatie. We hebben geen plannen om Marktplaats en Craigslist samen te voegen."

Paypal
De kans is groot dat betalingsdienst Paypal binnenkort op Marktplaats.nl verschijnt. "Veel Marktplaats-transacties vinden gewoon aan de voordeur plaats", zo blijft Diele nog op de vlakte.

Marktplaats.nl staakte de samenwerking met de Nederlandse Paypal-kloon Way2pay toen ING bekend maakte de webbetaaldienst in de loop van 2005 te zullen beƫindigen. De Nederlandse banken gaan gezamenlijk een nieuwe gestandaardiseerde webbetaaldienst ontwikkelen onder de naam Ideal.

Comments: Een reactie posten

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?